Locaties
De werkzaamheden van de Staten-Generaal hadden niet alleen betrekking op het grondgebied van de Republiek, maar strekten zich tot ver daarbuiten uit door de activiteiten voor de buitenlandse zaken, de defensie en het oppertoezicht over de handelscompagnieën. De resoluties bevatten dan ook veel vermeldingen van geografische namen. In Goetgevonden worden deze geografische namen beschouwd als entiteit. Deze entiteit wordt aangeduid met de term ‘locaties’.
De locaties zijn herkend aan de hand van een automatisch proces waarbij de uiteindelijke toewijzing van een locatieverwijzing in de tekst van een resolutie aan een geïdentificeerde locatie verlopen is op basis van een handmatig opgestelde lijst van locaties die in de resoluties voorkomen. Die lijst bevat alle (gevonden) locaties die meer dan een enkele keer in de resoluties voorkomen en is daarmee vrij volledig: aan meer dan 90% van de tekstplaatsen die als locatieverwijzing zijn herkend, is een geïdentificeerde locatie toegewezen. Tekstplaatsen waar dat niet is gelukt, zijn weggelaten uit deze dataset.
Voor de naam van locaties is in principe gekozen voor de tegenwoordig gangbare vorm. Daarvan opmerkelijk afwijkende vormen zijn als apart veld in de dataset opgenomen. Waar aanwezig moet deze lijst niet worden gezien als volledig: alleen de variatie in spelling van plaatsnamen is al aanzienlijk.
Deze dataset bevat zowel plaatsen (steden, dorpen, forten) als gebieden (landen, heerlijkheden). Die zijn niet altijd goed van elkaar te onderscheiden. Het komt daarom voor dat een locatievermelding aan de hoofdplaats is toegewezen terwijl het hele gebied is bedoeld, ook waar het gebied als zelfstandige entiteit in de dataset is opgenomen.
Waar mogelijk is elke geïdentificeerde locatie voorzien van de volgende verdere geografische gegevens:
- Geografische coördinaten
- Een GeoNames-identifier
- Werelddeel
- Modern land
- Tegenwoordige provincie (alleen binnen Nederland)
Locatieverwijzingen in de tekst van de resoluties bevatten af en toe extra aanduidingen als ‘stad‘, ‘rivier‘ of ‘hertogdom’. Aanduidingen die (soms) bij een gegeven locatie voorkomen, zijn in deze dataset als categorieën aan de locatie toegekend. Hiermee is het bijvoorbeeld mogelijk om in één greep alle locaties te nemen die door de Staten-Generaal zelf als of met ‘dorp’ worden aangeduid. Let er wel op dat onder de categorie ‘dorp’ dus niet alle dorpen vallen, maar alleen wat dorp wordt genoemd. Ook komt het voor dat aan een plaats in een groter geheel (omschreven als ‘dorp X in het graafschap Y’) de categorie van het grote geheel is toegekend.
Het gaat om de volgende categorieën: Abdij, Ambacht, Baai, Bank, Baronie, Bisdom, District, Dorp, Eiland, Fort, Gebied, Gemeente, Graafschap, Haven, Heerlijkheid, Heide, Hertogdom, Kaap, Kanton, Kapel, Kasselrij, Kasteel, Kerspel, Kolonie, Koninkrijk, Kreits, Kust, Kwartier, Land, Landschap, Markiezaat, Palts, Parochie, Plantage, Polder, Provincie, Rede, Republiek, Rivier, Stad, Straat en Vorstendom.