Repositories
Als laatste stap van ons dataverwerkingsproces hebben we de data zelf voor iedereen online beschikbaar gemaakt. We hebben daarvoor eenvoudige standaardformaten gekozen. Per datatype gebruiken we verschillende ‘repositories’, die ieder via een web-API zijn te gebruiken. Waar standaarden voor dergelijke repository-API’s bestaan hebben we die toegepast.
De scans van de pagina’s uit de resolutieboeken bieden we aan op een gestandaardiseerde manier, namelijk via IIIF services. IIIF image services bieden de mogelijkheid om ieder onderdeel van ieder plaatje aan te wijzen en op te vragen met behulp van URLs. Goetgevonden maakt het hiermee mogelijk om ieder beeldfragment dat hoort bij iedere resolutie door middel van een URL aan te wijzen of op te vragen.
Op vergelijkbare wijze bieden we teksten per resolutieboek aan via onze eigen, op IIIF geïnspireerde tekst-repository TextRepo. Analoog aan de image services stelt deze tekst-repository iedereen in staat om ieder willekeurig tekstfragment in zo’n boek precies aan te wijzen of op te vragen. Die ruwe tekst kan vervolgens naar eigen inzicht worden gebruikt, bijvoorbeeld voor automatische tekstanalyse.
Verzamelde en georganiseerde kennisbronnen (entiteiten) worden aangeboden als Linked Open Data.
Tot slot zijn alle logische en fysieke structuurelementen van Goetgevonden in de vorm van W3C-webannotaties beschikbaar, doorzoekbaar en opvraagbaar via onze annotatie-repository AnnoRepo. Zulke webannotaties bundelen URLs die verwijzen naar bijbehorende beeld- en tekstfragmenten met bijbehorende metadata. Door deze benadering sluiten we zowel aan bij Linked Open Data als bij IIIF-standaarden. Bovendien hanteren we hiermee de zogeheten ‘FAIR-principes’ (vindbaarheid, toegankelijkheid, uitwisselbaarheid en herbruikbaarheid) en voorzien we in de mogelijkheid van toekomstige updates en uitbreiding van de data.
Gerelateerde video: