Home Help Gebruik van de applicatie

Gebruik van de applicatie

Verwijzen

Heb je iets gevonden in Goetgevonden en wil je hiernaar verwijzen, doe dat dan zoals in dit voorbeeld:

Volledig: Nationaal Archief Den Haag, toegangsnummer 1.01.02, Archief van de Staten-Generaal, inventarisnummer 3255, scannummer 0048, ordinaris resolutie van 5 januari 1649, via webapplicatie Goetgevonden (https://goetgevonden.nl), december 2024

Verkort: NL-HaNA, 1.01.02, inv. nr. 3255, scannr. 0048, ord. res. 5-1-1649, via Goetgevonden, dec. 2024

Het toegangsnummer, inventarisnummer en scannummer zijn te vinden in de url onderaan iedere scan in het weergavescherm. Let op: de meeste scans zijn afkomstig uit het archief van de Staten-Generaal (toegangsnummer 1.01.02), maar de ordinaris resoluties van de jaren 1703 en 1704 zijn ontleend aan het archief van de familie Fagel: supplement (toegangsnummer 1.10.94).

Vrij zoeken

In Goetgevonden kun je de resoluties van de Staten-Generaal op woordniveau doorzoeken. Je kunt vrij zoeken door gebruik te maken van het zoekveld linksboven in de applicatie. De resoluties zijn opgesteld in historisch Nederlands. Om zoveel mogelijk relevante resultaten te krijgen, kun je daarom het best zoeken met wildcards die het verschil met hedendaags Nederlands deels kunnen ondervangen. Hier vind je meer uitleg over hoe dit werkt.

Resultaten

Wanneer je een zoekopdracht hebt ingegeven en op enter hebt gedrukt, verschijnt een lijst met resultaten. Elk resultaat vertegenwoordigt een resolutie. Binnen dezelfde resolutie kan de gezochte term meerdere keren voorkomen. De resultaten staan standaard gesorteerd op relevantie, maar dit kan worden aangepast naar een chronologische sortering. Het is ook mogelijk de hoeveelheid context (de tekst in de gevonden resolutie om de ingevoerde zoekterm heen) die voor elk resultaat wordt weergegeven aan te passen. Verder kun je kiezen hoeveel resultaten tegelijk op de pagina worden weergegeven.

Filters

Je kunt de resultaten verder verfijnen door gebruik te maken van diverse filteropties. Met het datumfilter of met het histogram kun je de periode waarbinnen de resultaten moeten vallen aanpassen. Ook kun je de zoekopdracht beperken tot bepaalde soorten resoluties. Zo kun je zoeken binnen resoluties die deel uitmaken van gewone, geheime en speciale resolutiereeksen (resolutietype); en resoluties die zijn genomen in reactie op een bepaald soort actie (propositietype). Als je binnen meerdere filters opties selecteert, geeft Goetgevonden in de resultatenlijst resoluties weer die voldoen aan alle in de verschillende filters geselecteerde eigenschappen (AND search). Je perkt je zoekactie dus steeds verder in.

Let op: wanneer je binnen hetzelfde filter meerdere opties selecteert, geeft Goetgevonden in de resultatenlijst resoluties weer die ten minste één van de geselecteerde eigenschappen hebben (OR search). Hiermee perk je je zoekactie dus niet in, maar breid je deze uit.

Niet alle filters staan standaard ingeschakeld. Via de knop ‘Stel filters in’ kun je filters in- en uitschakelen.

Entiteitenfilters

Er zijn verschillende entiteitenfilters. Met deze filters kun je de zoekopdracht beperken tot resoluties waarin bepaalde entiteiten voorkomen. Binnen Goetgevonden worden verschillende soorten entiteiten onderscheiden. In het zoekscherm heeft ieder type entiteit zijn eigen filter. Binnen de entiteitstypes zijn veel verschillende entiteiten geïdentificeerd. Bij entiteitstypes met veel entiteiten wordt niet de hele lijst getoond. De filters beschikken over zoekvelden. Hiermee kun je zoeken binnen de lijsten met entiteiten. Wanneer je begint te typen, past de lijst zich aan. Voor een volledig overzicht van de entiteiten kun je de entiteitenbrowser raadplegen.

Categorieënfilters

De meeste entiteitstypes zijn verder onderverdeeld in categorieën. Voor deze categorieën zijn in Goetgevonden eveneens filters beschikbaar. Je kunt met deze filters een zoekactie inperken tot resoluties waarin ten minste één entiteit voorkomt waaraan een bepaalde categorie is toegekend. De categorieënfilters kunnen zo helpen resoluties te vinden die inhoudelijk binnen bepaalde domeinen vallen. Het is ook mogelijk om een overzicht te krijgen van de entiteiten gerangschikt per categorie, om zo gericht te zoeken naar entiteiten binnen specifieke domeinen. Deze functionaliteit is beschikbaar in de entiteitenbrowser. De categorieënfilters staan standaard uitgeschakeld.

Weergavescherm

Wanneer je door zoeken en filteren een gewenst aantal resultaten hebt verkregen, kun je een van deze resultaten aanklikken. Vervolgens verschijnt een weergavescherm waar de gekozen resolutie wordt getoond als scan (scanpaneel) en als transcriptie (tekstpaneel). Vanuit het weergavescherm kun je terugkeren naar de zoekresultaten. Je kunt ook direct doorklikken naar een volgend resultaat. Sommige resoluties strekken zich uit over meerdere scans, die je allemaal kunt bekijken.

Entiteiten in de tekst

In het tekstpaneel worden de binnen de weergegeven resolutie geïdentificeerde entiteiten gevisualiseerd. Ieder entiteitstype heeft daarbij zijn eigen icoontje. Je kunt op de geïdentificeerde entiteiten klikken. Het aanklikbare deel van de tekst kan ook meer dan één entiteit bevatten. Wanneer je hierop klikt, verschijnt een entiteitenscherm waar de aangeklikte entiteit is weergegeven. Het is goed om te bedenken dat de entiteiten automatisch zijn geïdentificeerd. Het kan dus zijn dat er entiteiten gemist zijn of verkeerd zijn herkend. Ook entiteiten die slechts één of enkele keren voorkomen, zijn soms niet aan te klikken.

Entiteitenscherm

In het entiteitenscherm wordt het woord of het tekstdeel weergegeven dat in de tekst is gemarkeerd. Hieronder staan de entiteit of de entiteiten die hier in het curatieproces aan zijn toegekend. Bij elke getoonde entiteit worden in het entiteitenscherm twee opties gegeven. De eerste optie is ‘Zoek naar’. Met deze optie kun je in het zoekscherm een nieuwe zoekactie starten waarbij de resoluties alléén worden gefilterd op de genoemde entiteit. De tweede optie is ‘Meer informatie over’. Als je hierop klikt, kom je terecht in de entiteitenbrowser van Goetgevonden.

Verwijzingen naar andere resoluties

De entiteiten die in de tekst worden geïdentificeerd zijn dezelfde entiteiten waarmee de resoluties in het zoekscherm kunnen worden gefilterd, met één uitzondering: verwijzingen naar andere resoluties. In sommige resoluties wordt verwezen naar eerder genomen resoluties. Daarbij wordt dan ook verwezen naar de datum van de zitting waarin die eerdere resolutie is genomen. Deze datumverwijzingen zijn in de tekst aanklikbaar gemaakt. Wanneer je hierop klikt, wordt in het zoekscherm een nieuwe zoekactie gestart waarbij de resoluties worden gefilterd op de zittingsdag waarnaar de datum verwijst, zodat je de resoluties van die dag kunt bekijken.

Metadatapaneel

Het weergavescherm beschikt ook over een metadatapaneel waar aanvullende informatie wordt getoond over de weergegeven resolutie. Dit scherm staat standaard aan, maar je kunt het ook uitzetten. In het metadatapaneel wordt bovenaan getoond op welke dag de weergegeven resolutie is genomen. Hieronder wordt getoond welk type resolutie het is en welk type propositie aan de resolutie ten grondslag heeft gelegen. Via het archief-icoontje krijg je toegang tot de provenantiegegevens die bij de resolutie horen.

Gedeputeerden in het metadatapaneel

De Staten-Generaal werden gevormd door gedeputeerden die de zeven provincies vertegenwoordigden. In de resolutieboeken worden zittingen voorafgegaan door presentielijsten. Het metadatapaneel toont de presentielijst van de zitting waarin de weergegeven resolutie is genomen. Achter de namen van de gedeputeerden zijn in de meeste gevallen de provincies vermeld die zij vertegenwoordigden. Ook is met een icoontje aangegeven welke gedeputeerde de zitting voorzat. Wanneer je op de naam van een gedeputeerde klikt, kom je terecht in de entiteitenbrowser, waar meer informatie over deze gedeputeerde beschikbaar is. Met het loepje kun je een zoekactie starten waarbij de resoluties worden gefilterd op de aanwezigheid van de desbetreffende gedeputeerde.

Entiteiten in het metadatapaneel

Hieronder worden alle entiteiten die zijn geïdentificeerd in de weergegeven resolutie onder elkaar getoond, gerangschikt per entiteitstype.